Foto

Vlad Moldoveanu: "Voi face tot posibilul sa imbrac echipamentul nationalei si in acest an"


1012 puncte marcate pentru American University. Mii de ore de antrenament. Alte mii de ore de studiu. Zboruri interminabile intre America si Romania. Zeci de mii de momente devenite amintiri. Dupa ani buni petrecuti in sistemul american de invatamant, internationalul roman Vlad Moldoveanu  mai are doar o luna pana la absolvirea prestigioasei facultati American University din Washington D.C. In exclusivitate pentru  site-ul FRB, Vlad Moldoveanu a vorbit despre anii petrecuti in facultate si despre planurile pe care le are pentru viitor.

Aproape ca ai terminat perioada universitara. Cum te simti acum cand mai ai atat de putin sa inchei o etapa importanta din viata?
Am terminat cu baschetul la facultate, dar nu inca si facultatea. Abia astept sa termin si sa imi iau diploma deoarece este un pas mare in viata fiecaruia si am muncit de patru ani pentru acest lucru. Pe plan baschetbalistic, o sa imi fie dor de baschetul din colegii, dar in viata ai si dezamagiri si, din pacate, ultimul meu meci din NCAA este o dezamagire.  Am pierdut doar din cauza noastra semifinala cu Lafayette din Patriot League.
 
Cum a fost acel meci din semifinalele Patriot League, castigat de Lafayette dupa doua reprize de prelungiri?
A fost un meci foarte greu, in care noi am ratat foarte multe aruncari decisive, iar ei le-au marcat pe toate. Am dat tot ce am avut mai bun din noi, dar din pacate nu a fost destul pentru a ne aduce victoria si a ne califica in finala.
 
Ce v-a zis antrenorul Jeff Jones la vestiar, imediat dupa meciul cu Lafayette?
Acestea sunt chestiuni care tin de echipa si nu cred ca trebuie divulgate in presa, dar oricum ne-a multumit noua, celor care am fost in ultimul an, pentru tot ce am facut pentru aceasta scoala.
 
1012 puncte intr-un sezon si jumatate!
 
Ai intrat in istorie. Ai devenit al 28-lea jucator din istorie care depaseste granita celor o mie de puncte... Cum este acest sentiment?
Ma bucur foarte mult ca am reusit sa imi scriu numele in cartea de recorduri a celor de la American University si ca sunt al 28-lea jucator care face acest lucru. Performanta este cu atat mai speciala pentru mine, deoarece sunt singurul care a reusit sa faca acest lucru intr-un sezon si jumatate.
 
Ce urmeaza acum pentru tine?
Urmeaza Draftul NBA si probabil Liga de vara a NBA. Chiar daca nu voi fi draftat, voi participa la Liga de vara din NBA. Nu stiu daca la cea din Orlando sau cea din Las Vegas.
 
Ai vreo preferinta ? Est sau Vest?
Daca vorbim de NBA, as prefera sa fiu la o echipa care are sanse sa participe in play-off, deoarece nu imi place sa pierd. Sper sa fac pasul in NBA. Daca acesta nu va veni, cu siguranta voi evolua la o echipa puternica din Italia sau Spania si sper ca acea echipa sa joace in Euroliga.
 
Ne intoarcem la perioada din facultate.  Care este cea mai frumoasa amintire din cei patru ani?
Cred ca weekend-ul cand am batut campioana en-titre acasa, avand si un record personal de puncte in NCAA, iar a doua zi m-am logodit. Imediat  dupa, am fost numit Oscar Robertson National Player of the Week. A insemnat foarte mult pentru mine si m-am bucurat ca mama a putut sa fie aici pentru acele evenimente.
 
Care a fost cel mai trist moment din anii de colegiu?
Infrangerea cu Lafayette din semifinalele conferintei noastre.
 
„Daca vrei si muncesti din greu, orice este posibil.”
 
Cel mai important lucru pe care l-ai invatat in facultate?
Niciodata nu vei primi nimic fara munca. Daca vrei si muncesti din greu, orice este posibil.
 
Ce program ai in aceasta vara. Echipa nationala este in planurile tale?
Deocamdata nu stiu decat de liga de vara NBA. Foarte multe lucruri depind de acest „lockout” in NBA. Daca voi semna cu o echipa din NBA, sper sa ma lase sa vin sa joc la echipa nationala. Este o onoare sa joc pentru echipa nationala si imi doresc sa o fac si in aceasta vara, dar acest lucru s-ar putea sa depinda si de echipa la care voi juca. Daca ar fi numai dupa mine as fi cu siguranta acolo, dar in orice caz voi face tot posibilul sa imbrac echipamentul nationalei si in acest an.
 
Realizari in NCAA:

Vlad Moldoveanu  a fost nominalizat pe 10 martie in prima echipa a All-District 13 de catre Asociatia Nationala a Antrenorilor de Baschet, fiind al treilea jucator de la American University care prinde „NABC All-District 13 First Team”. Specialistii de peste Ocean au apreciat evolutiile extraordinare ale internationalului roman, intr-un sezon in care a reusit 22 de victorii si noua infrangeri. Printre performantele realizate de extrema de forta a „Vulturilor” se numara clasarea in topul celor mai buni 50 de marcatori din toate sezoanele, cu procentaje de 43,8% la aruncarile de doua puncte, 36,8% la aruncarile de trei puncte si cu 83,2% la aruncarile libere, si plasarea ca al doilea marcator al Patriot League in acest sezon. De asemenea, internationalul roman a bifat un record personal, marcand 39 de puncte intr-un meci impotriva echipei Lehigh.  In 17 meciuri din actualul sezon, extrema de forta a Romaniei a marcat peste 20 de puncte, iar in cinci partide a depasit 30 de puncte. Aceasta ultima performanta nu mai fusese depasita din sezonul 2002-2003. In ultimul meci jucat in colegiu, Vlad Moldoveanu a devenit al 28 lea jucator din istoria echipei American University care depaseste bariera celor o mie de puncte marcate. A fost inclus in echipa ideala a Patriot League pentru a doua oara consecutiv, devenind al treilea sportiv de la AU care a bifat aceasta performanta.
 

Parteneri